دعاوی ساخت و احداث انواع مختلفی را شامل میشود. در صورتیکه شما قصد ساخت وساز و احداث ساختمانی را داشته باشید؛ قطع به یقین نیاز است، قراردادهای مختلفی را با شخص سازنده یا پیمانکار، مالک، خریدار یا… منعقد کنید. در این صورت این امکان وجود دارد با اختلافات و مشکلات زیادی با طرف قرارداد خود روبهرو شوید. گروه وکلای پارسیان، در این نوشتار شما را با انواع مختلف دعاوی ساخت و احداث از جمله؛ دعاوی قرارداد مشارکت در ساخت، دعاوی شهرداری و شهرسازی و دعاوی پیمانکاری آشنا خواهد کرد. پیشنهاد ما به شما این است، مطالب مفید موجود در این مقاله را از دست ندهید.
مشارکت در ساخت یا مشارکت در احداث
یکی از انواع دعاوی ساخت و احداث که بسیار مشاهده میشود، مربوط به قرارداد مشارکت در ساخت میباشد. این نوع قرارداد بین مالک زمین و سازنده منعقد میشود. بدین ترتیب که معمولا زمین از مالک است و تمام امور واقدامات مربوط به احداث ساختمان برعهده سازنده. قرارداد مشارکت در ساخت، ریزه کاریهای حقوقی بسیاری دارد که معمولا هر دو طرف قرارداد از آن نااگاهند و همین موضوع سبب میشود، جهت حل اختلافات در این باره بسیار به موسسه ما مراجعه میکنند.
نکات مهم در قرارداد مشارکت در ساخت
۱- در قرارداد مشارکت در ساخت سازنده متعهد میشود، ساختمان را در موعد مشخصی تکمیل کرده و تحویل دهد.
۲- لازم است در قرارداد مشارکت در ساخت، قید شود که تمامی امور و اقدامات عمرانی و اداری برعهده سازنده باشد.
۳- لازم است در قرارداد اورده شود، تمامی هزینههای جانبی از جمله؛ هزینههای مربوط به شهرداری، اداری، ثبتی و… برعهده سازنده باشد.
۴- لازم است در قرارداد، موعد مشخص گرفتن پایان کار، سند تک برگی و صورتمجلس تفکیکی که به عهده سازنده است، ذکر گردد.
۵- بهتر است در قرارداد، ضمانتی جهت عدم انجام وظایف و تعهدات سازنده به طور مثال خسارت روزانه، آورده شود.
شایان ذکر است، چنانچه در قرارداد مشارکت در ساخت، سازنده به تعهدات خود عمل نکند، امکان اقامه دعوی در دادگاه حقوقی محل وقوع ملک وجود دارد.
دعاوی شهرداری و شهرسازی
دعاوی مربوط به شهرداری و شهرسازی کم نیستند. گاهی اوقات ممکن است،شهرداری با اشخاص حقیقی یا حقوقی، سازندگان ساختمان، پیمانکاران، مالکان یا حتی استانداری، فرمانداری، سایر شهرداریها، شورای عالی شهرسازی و… با اختلاف روبه رو شود و حتی کار به شکایت و طرح دعوا نیز برسد!
در دعاوی شهرداری، چه مرجعی صالح به رسیدگی است؟
مرجع صالح به رسیدگی در دعاوی مختلف مربوط به شهرداری، بیشتر بسته به نوع دعوای مطرح شده میباشد. معمولا بیشتر دعاوی شهرداری در دادگاه مطرح میشود به طوری که، دعاوی حقوقی در دادگاههای حقوقی و دعاوی کیفری نیز در دادگاههای کیفری قابل طرح است. علاوه بر آن دیوان عدالت اداری، زمانی که شهرداری از قوانین مربوط به خود تخلف کرده است، صالح به رسیدگی است. چنانچه دعاوی مربوط به احداث ساختمان در خارج از حریم شهر باشد، کمیسیون ماده ٩٩، صالح به رسیدگی بوده و در صورتیکه دعاوی مربوط به عوارض شهرداری یا تخلفات ساختمانی باشد به ترتیب، کمیسیون ماده ٧٧ و ١٠٠ به دعاوی رسیدگی میکنند.
دعاوی پیمانکاری
یکی از انواع دعاوی که بسیار در دادگاه مطرح میشود، دعاوی پیمانکاری است. قرارداد پیمانکاری، بین کارفرما و پیمانکار یا نمایندگان قانونی آنها منعقد میگردد. کارفرما شخصی است که مجموعهای از اقدامات و عملیات را به شخص دیگری که همان پیمانکار نامیده میشود، میسپارد و پیمانکار نیز وظیفه دارد، اقداماتی که در طی قرارداد و موضوع آن به وی سپرده شده، به نحو احسن انجام دهد.
چه مواردی در قرارداد پیمانکاری، قید میشود؟
- مشخصات طرفین قرارداد یعنی پیمانکار و کارفرما یا نمایندگان قانونی آنها
- موضوع قرارداد
- مبلغ یا هزینهها
- مدت انجام پیمان یا موضوع قرارداد
- تعهداتی که طرفین ملزم به انجام آن هستند.
- شرایط مربوط به فسخ قرارداد
- تضمین عدم انجام تعهد
دعاوی مربوط به قراردادهای ساخت و ساز، احداث ساختمان در دادگاهها به وفور دیده میشود. قراردادهایی که در این زمینه منعقد میشود، همچون قراردادهای پیمانکاری، مشارکت و… که در این مقاله به طور مختصر به آن پرداختهشد، جزئیات و ریزهکاریهای حقوقی بسیاری دارد و چنانچه بخواهیم، پس از عقد قرارداد با مشکلات و اختلافات بسیاری مواجه نشویم، لازم است به مسایل حقوقی و نکات آن واقف باشیم یا عقد قرارداد خود را به متخصص آن واگذار کنیم. گروه وکلای پارسیان با سالها تجربه درخشان در زمینه انعقاد قراردادهای مختلف ساخت و ساز، پاسخگوی نیازهای شماست. با ما در تماس باشید.