تعداد زیادی از دعاوی که در دادگاه مطرح میشود، مربوط به انواع قراردادهای منعقد شده میباشد. دعاوی قرارداد و مشارکت، جز پروندههای تخصصی و مهم قضایی است. در ادامه شما را با انواع دعاوی قراردادها و مشارکت و هرچه مربوط به آن است، آشنا میکنیم. با گروه وکلای پارسیان، همراه باشید.
قرارداد چیست؟
افراد جهت انجام امور و کارهای مختلف، گاهی لازم است با سایر افراد تعامل و مشارکت داشته و روابط حقوقی مختلفی را بین خود برقرار کنند. به همین جهت، افراد اقدام به تنظیم تعهدنامهای بین خود و دیگران مینمایند که به آن قرارداد گفته میشود.
در گذشته بیشتر قراردادها به صورت شفاهی وجود داشت که همین قضیه سبب میشد، ابهامات و مشکلات زیادی بین طرفین قرارداد بوجود آید. اما امروزه بیشتر قراردادها به صورت کتبی وجود دارد؛ اما با این وجود بازهم اختلافات و درگیریهایی که بین طرفین قرارداد بوجود میآید، کم نیستند.
چرا دعاوی قراردادها و مشارکت رخ میدهد؟
دعاوی مختلف مطرح شده در حوزه قراردادها، علتهای متنوع و بسیاری دارد. وقتی که بین تعدادی از افراد، قراردادی تنظیم و منعقد میگردد، طرفین ملزم به انجام تعهداتی میشوند.
انواع دعاوی قراردادها و مشارکت
همانطور که اشاره شد، بیشتر پروندههای در جریان رسیدگی، مربوط به همین اختلافات بوجود آمده از عقد قراردادهای مختلف است. این گونه دعاوی، انواع بسیاری دارند. دعاوی مربوط به قرارداد سرقفلی، دعاوی تخیله ملک، فروش مال غیر، ملزم نمودن طرف مقابل به تحویل مبیع، دعاوی در خصوص قراردادهای مشارکت در ساخت و…، همه و همه از انواع مختلف دعاوی قراردادها و مشارکت به شمار میآیند.
در ادامه به تفسیر هریک خواهیم پرداخت.
قرارداد سرقفلی
قراردادهای سرقفلی است که دعواهای مربوطه در گروه دعاوی قراردادها و مشارکت قرار میگیرد. به جرأت میتوان گفت، درصد زیادی از پروندههای دعاوی ملکی، مربوط به تنظیم قراردادهای سرقفلی است. تنظیم و منعقد نمودن این گونه قراردادها، نیازمند دانش و تخصص حقوقی کافی است.
فروش مال غیر
یکی دیگر از مهمترین دعاوی قراردادها و مشارکت که در مراجع قضایی مطرح میگردد و در زمره دعاوی کیفری نیز قرار دارد، دعاوی مربوط به فروش مال غیر میباشد. متاسفانه گاهی ملکی که با سند رسمی یا قرارداد به دیگری انتقال یافته، بازهم به دیگری منتقل شده و سبب پدید آمدن یک جرم بزرگ کیفری در دادگاه میگردد.
دعاوی الزام به تحویل مبیع
کم نیستند، افرادی که پس از انعقاد قرارداد جهت فروش مالی به هر دلیلی از تحویل مبیع یعنی همان مالی که مورد معامله قرارگرفته، امتناع مینمایند.
به طور مثال؛ فرض کنید، شخصی اقدام به فروش اتومبیل خود میکند و سپس قراردادی را با خریدار منعقد کرده و ثمن یا همان بها و ارزش مال مورد معامله را از خریدار اخذ مینماید؛ حال که نوبت به تحویل اتومبیل موردنظر رسیده، متوجه میشود که به علت افزایش دلار و گرانی و تورم، بهای مال به حدود دو برابر رسیده است! اینجاست که فروشنده خود را مال باخته و متضرر میداند و گاهی از تحویل مال خودداری میکند. حال خریدار با در دست داشتن مدارک هویتی خود، قرارداد مبایعه نامه و رسید وجهی که به خریدار پرداخت نموده است به دادگاه مراجعه کرده و دعوای الزام به تحویل مبیع را مطرح مینماید.
دعاوی قراردادهای مشارکت
یکی از علل مهم تنظیم قراردادها، مشارکت در امور مختلفی همچون مشارکت در ساخت و ساز و احداث ساختمان میباشد. تنظیم این گونه قراردادها، تخصصی بوده و نیاز به اطلاعات و مشاوره حقوقی کافی میباشد.