دعاوی مطرح شده در دادگاه به دو دسته تقسیم میشوند؛ دعاوی مالی و غیرمالی. جهت پیگیری پرونده از طریق مراجع قضایی ابتدا لازم است، تشخیص دهیم که با چه نوع دعوایی روبه رو هستیم. یکی از موارد مهم در این بخش مربوط به هزینه دادرسی در دعاوی مالی است. این مورد سؤالات زیادی را برای افراد مختلف به وجود میآورد. گروه وکلای پارسیان، مقالهای جهت آشنایی هرچه بیشتر با مصادیق مختلف دعاوی مالی و تفاوت آن با دعاوی غیرمالی تهیه کرده است. مطالب مفید موجود در این نوشتار را از دست ندهید.
دعاوی مالی چیست؟
روشن است هر دعوایی که مستقیما مربوط به اخذ حق مالی باشد، یک دعوای مالی است. البته بهتر است بدانید، گاهی اوقات دعاوی غیر مالی نیز در ارتباط با حق و حقوق مالی است اما نه به طور مستقیم. هرگاه سخن از یک دعوای مالی در میان باشد، یعنی خواهان مال یا پولی را از طرف مقابل به صورت مستقیم، طلبکار است. بدیهی است که هزینه دادرسی در دعاوی مالی و غیر مالی با یکدیگر متفاوت باشد. وکلای پارسیان با عملکرد عالی خود می توانند شرایط خواسته شده شما را به بهترین شکل برآورده کنند.
چه دعاوی مالی است؟
برای درک هرچه بهتر این موضوع، تعدادی از دعاوی مالی را با هم برمیشماریم؛ مطالبه مهریه، اثبات مالکیت، اقاله قرارداد، فسخ قرارداد، مطالبه وجه، اخذ به شفعه، مطالبه خسارت، الزام به استرداد جهیزیه، فک رهن، مطالبه منافع، مطالبه حق سرقفلی، مطالبه ضرروزیان، اثبات وصیت مالی، مطالبه وجه سفته و… از این قبیل موارد هستند که هرد کدام از آنها قابلیت قرار گرفتند در دعاوی مالی یا حتی دعاوی کیفری را دارند. با این توضیح تفکیک دعاوی مالی و غیر مالی از یکدیگر کمی آسانتر شد.
کدام دعاوی، غیرمالی به حساب میآیند؟
دعوایی غیرمالی به حساب میآید که خواسته یا نتیجه دعوا، یک حق غیرمالی باشد. یا اینکه حداقل به طور مستقیم به حق و حقوق مالی اشاره نداشته باشد. مانند؛ دعوای طلاق، اثبات وکالت، تأمین خواسته، فسخ اجاره، رفع مزاحمت، ورشکستگی تاجر، ابطال وصیتنامه، تخلیه ملک، تمکین زوجه، اثبات تابعیت، رفع تصرف عدوانی و…. است. هر کدام از موارد ذکر شده در گروه دعاوی مالی اعتباری قرار نمیگیرند و هزینه دادرسی در دعاوی مالی را شامل نمیشوند.
آیا دعاوی مالی قابل تجدید نظر خواهی هستند؟
بله. دعاوی مالی قابل تجدید نظر خواهی هستند. اما این موضوع منوط به شرایطی است؛ بدین صورت که در آن دسته از دعاویِ مالی که ارزش یا خواسته آنها بیش از ٣ میلیون ریال باشد، امکان تجدیدنظر خواهی وجود دارد. به این ترتیب برای دعاوی مالی قابل تجدید نظر یک حد و حدود تعیین کردهاند تا افراد به سادگی بتوانند تشخیص دهند. در اینجا باید ذکر کنیم که هزینه دادرسی در دعاوی مالی با توجه به میزان آن متغییر خواهد بود.
آیا دعاوی مالی و غیرمالی قابل فرجام خواهی هستند؟
بله. در تعدادی از دعاوی مالی و غیرمالی، امکان فرجام خواهی وجود دارد. آن دسته از دعاویِ مالی که خواسته یا ارزش آنها بیش از ٢٠ میلیون ریال باشد، امکان فرجام خواهی دارند.
هزینه دادرسی در دعاوی مالی چگونه تعیین میشود؟
هزینه دادرسی در دعاوی مالی براساس قوانین آیین دادرسی مدنی، تعیین میشود. دادرسی چه هزینههایی را شامل میشود؟ هزینه دادرسی شامل؛ هزینه دادخواست، احکام و قرارهای دادگاه، اعاده دادرسی، وکالت نامه، برگههای اجرایی و… میشود. در دعاویِ مالی یا دعاوی مالی اعتباری، خواهان در مرحله بدوی هزینه دادرسی را براساس ارزش و خواسته میپردازد و در مراحل تجدیدنظر و واخواهی نیز براساس ارزش محکومبه است.
چرا تشخیص و تفکیک دعاوی مالی و غیرمالی اهمیت دارد؟
همانطور که بیان شد، دعاوی مالی و غیرمالی با هم متفاوتند و نیاز است که ما برای طرح دعوای خود آنها را از هم تفکیک کنیم، اما چرا؟ بدین علت که دعاویِ مالی و غیرمالی به جهت ماهیت،هزینه دادرسی و… با یکدیگر تفاوت دارند و چنانچه تفاوت آن دو را ندانیم در پرداخت حق الوکاله وکیل در دعاوی مالی و امور قضایی خود با مشکلات جدی روبرو میشویم.
بسیار پیش آمده که افراد به علت ناآگاهی از نوع دعوا، با رد دادخواست خود مواجه شدهاند. به طور مثال؛ چنانچه شما دعوای مالی خود را به طور اشتباه غیرمالی تلقی کنید و هزینه دادرسی یک دعوای غیرمالی را پرداخت کنید، مسئولان دفاتر دادگاه به علت عدم پرداخت هزینه دادرسی مناسب و لازم، قرار رد دادخواست صادر میکنند. حال تصور کنید به علت بیتوجهی مسئولان دفاتر دادگاه، دعوای مطرح شده شما را که در واقع یک دعوای مالی است، غیرمالی تلقی کنند؛ در این صورت نیز به علت خسارات جدی که به درآمد عمومی کشور وارد میشود، شما در مراحل بعدی مثل مرحله تجدیدنظر با مشکلات جدی روبرو خواهید شد.
دعاوی مالی و غیرمالی از چه نظر متفاوتند؟
۱- در دعاوی مالی، حق تضییع شده مالی است ولی در دعاوی غیرمالی حق مورد انکار یا تضییع، یک حق غیرمالی است.
۲- دعاویِ مالی مستقیما دارای آثار و نتایج مالی هستند ولی دعاوی غیرمالی، نتایج غیرمالی دربر دارند. البته دعاوی غیرمالی نیز به طور غیرمستقیم ممکن است، آثار غیرمالی به همراه داشته باشند.
۳- در دعاوی غیرمالی، اگر جنبه مالی هم وجود داشته باشد، باز حق و حقوق غیر مالی آن بر مالی، ارجحیت و برتری دارد اما در دعاویِ مالی کاملا برعکس میباشد.
۴- در دعاویِ مالی، خواهان جهت تقدیم دادخواست باید بهای خواسته دعوا را تعیین کند اما در دعاوی غیرمالی لزومی ندارد.
همانطور که اشاره شد، دعاویِ مالی تحت شرایطی قابلیت تجدیدنظر خواهی دارند اما در تمامی دعاوی غیرمالی، معمولا این امکان وجود دارد.
در دعاوی غیرمالی، هزینه دادرسی به صورت مقطوع هر ساله مشخص میشود اما در دعاویِ مالی به ارزش و بهای خواسته بستگی دارد.
حق الوکاله وکیل در دعاوی مالی
برای اینکه اهداف ما در دعاوی مالی و غیر مالی و همچنین نحوه اجرای محکومیت های مالی و قوانین آن هرچه سریعتر به نتیجه برسد، بهتر است که در ابتدا با یک وکیل مجرب مشورت کنید. این مشورت باعث میشود که شما تا حدود زیادی به مسائل و موارد مربوط به پرونده خود آشنا شوید. به این شکل متوجه خواهید شد که برای ادامه کار نیاز به وکیل دارید یا خیر. همچنین حق الوکاله وکیل در دعاوی مالی هم در چنین جلساتی مشخص میشود. این مورد در اکثر مواقع با توجه به ارزش دعاوی مالی صورت میگیرد. گروه وکلای پارسیان با داشتن بهترین وکلا توانسته در دعاوی مالی موفق عمل کند. همین موضوع هم موجب رضایت افراد مراجعه کننده شده است. در کنار عملکرد عالی دریافت منصافنه حق الوکاله وکیل در دعاوی مالی از دیگر مواردی بوده است که موجب رضایت مراجعه کنندگان شده است.
صلاحیت شورای حل اختلاف در دعاوی مالی
بر طبق قوانین برای تسریع در روند پروندههای مربوط به دعاوی مالی میتوان آنها را در شوراهای حل اختلاف پیگیری کرد. براین اساس صلاحیت شورای حل اختلاف در دعاوی مالی توسط نمایندگان مجلس تأیید شده است. اما لازم به ذکر است که هیچ کس نمیتواند مانع پیگیری پرونده در دادگاه شود. فرد میتواند پرونده دعاوی مالی خود را در دادگاهها پیگیری کند. همچنین گفتنی است صلاحیت شورای حل اختلاف در دعاوی مالی زیر ۵۰ میلیون تومان به تأیید رسیده است. این شوراها نمیتوانند به پروندههای بالای ۵۰ میلیون تومان رسیدگی کنند.
سخن آخر ما با شما…!
همانطور که اشاره شد، دعاوی مالی و غیرمالی با یکدیگر تفاوت اساسی دارند. چنانچه قصد طرح دعوا در مراجع قضایی دارید، لازم است، دعاوی را از هم تشخیص داده و تفاوتهای آن دو را بدانید. به این ترتیب در مراحل بعدی با مشکلات بیشتری مواجه نخواهید شد. طرح دعوا و پیگیری پروندههای قضایی معمولا پیچیدگی و حساسیتهای مخصوص به خود را دارد. چنانچه در این خصوص با پرسش یا مشکلی مواجه شدید؛ گروه وکلای پارسیان، راهنمای شماست. با ما در ارتباط باشید.