واضح است که هر شخصی حق استفاده از مال و اموال خویش را داشته و شخص دیگری نمیتواند، بدون اخذ اذن و رضایت مالک از مال وی استفاده نماید. چنانچه، شخصی از مال غیرمنقول متعلق به دیگری مانند املاک، ساختمان و.https://parsianlaw.org/civil-claims/%d8%af%d8%b9%d8%a7%d9%88%db%8c-%d9%88%d9%82%d9%81%db%8c/.. بدون رضایت وی استفاده نماید، مرتکب جرم تصرف عدوانی شدهاست و مجازات خود را به همراه دارد. تصرف عدوانی دارای دو جنبه حقوقی و کیفری میباشد. در ادامه قرار است به شرح تفاوت تصرف عدوانی حقوقی و کیفری بپردازیم. با ما همراه باشید.
تصرف عدوانی یعنی چه؟
کلمه تصرف از نظر لغوی به معنای ید، سلطه و اقتدار بر مال دیگری میباشد. عدوان نیز در لغت به معنای خشونتآمیز، ظلم و ستم میباشد. بدین ترتیب، عبارت تصرف عدوانی را میتوان چنین معنا نمود؛
هرگونه سلطه و اقتدار بر مال غیرمنقول دیگری از جمله ملک، مسکن و… که از روی جبر، تعدی و زور باشد را تصرف عدوانی گویند البته این موضوع را نباید با وقف و دعاوی وقف اشتباه گرفت. از نظر حقوقی نیز به معنای؛ ادعای شخصی است که سابقا متصرف بر اموال غیرمنقول بوده و دیگری مال را بدون اخذ اجازه و رضایت وی تصرف نموده و حال وی درخواست اعاده تصرف را بر نسبت به مال خواهد داشت.
دعوای تصرف عدوانی در رابطه با چه اموالی مطرح میگردد؟
خوب است بدانید، دعوای تصرف عدوانی تنها در اموال غیرمنقول مانند املاک ، مسکن و… قابل طرح میباشد.
انواع تصرف عدوانی
لازم به ذکر است، تصرف عدوانی به دو صورت وجود دارد؛ تصرف عدوانی کیفری و تصرف عدوانی حقوقی.
در ادامه به توضیح و بررسی هریک خواهیم پرداخت.
تصرف عدوانی کیفری
یکی از انواع تصرف عدوانی، تصرف عدوانی کیفری میباشد. این نوع از تصرف با تصرف عدوانی حقوقی تفاوتهای بسیاری دارد. قبل از هرچیز باید بدانید، همانطور که اشاره شد، دعوای تصرف عدوانی تنها برای اموال غیرمنقول صدق میکند.
جهت اقامه دعوی کیفری تصرف عدوانی وجود شرایط زیر ضروری میباشد؛
۱-طرح دعوای تصرف عدوانی به صورت کیفری تنها توسط مالک ملک میتواند، صورت بگیرد. بدین ترتیب، طرح دعوای کیفری تصرف عدوانی از شخصی که مالک نبوده و تنها مستأجر و… باشد، پذیرفته نخواهد شد.
۲-یکی دیگر از شروط مهم طرح دعوای کیفری تصرف عدوانی آن است که، تصرف از روی عمد و دشمنی اتفاق افتاده باشد و همچنین، علم به موضوع انجام عمل نیز وجود داشته باشد.
حال در صورت وقوع چنین جرمی شما جهت طرح دعوا، میتوانید به دادسرای محل وقوع جرم که همان محل وقوع ملک نیز میباشد، مراجعه کرده و اقدام به تنظیم و تقدیم شکایت کیفری نمایید.
جرم تصرف عدوانی چه مجازاتی به همراه خواهد داشت؟
با مفهوم جرم تصرف عدوانی آشنا شدیم. حال خوب است بدانید، چنانچه شخصی مرتکب چنین جرمی گردد، مجازات وی علاوه بر رفع تصرف، حبس از ١ ماه تا ١ سال نیز میباشد.
تصرف عدوانی حقوقی
جهت طرح دعوای حقوقی تصرف عدوانی، اثبات موارد زیر ضروری میباشد؛
۱-خواهان دعوا ابتدا باید اثبات نماید که در گذشته متصرف مال بوده است.
۲-علاوهبر آن لازم است، اثبات شود که در حال حاضر شخص دیگری یا همان خوانده پرونده متصرف فعلی مال میباشد.
تفاوت تصرف عدوانی حقوقی و کیفری
تا حدودی با تصرف عدوانی وانواع آن آشنا شدیم. حال وقت آن رسیده است که به شرح کامل تفاوتهای تصرف عدوانی کیفری و حقوقی بپردازیم. این تفاوتها عبارتند از؛
۱-یکی از تفاوتهای مهمی که بین تصرف عدوانی کیفری و حقوقی وجود دارد، آن است که جهت طرح دعوای کیفری تصرف عدوانی حتما باید مالک ملک اقدام نماید؛ اما در تصرف عدوانی حقوقی، خواهان پرونده حتما نیازی نیست که مالک ملک باشد و طرح دعوا توسط متصرف قانونی دیگری چون، مستاجر نیز امکان پذیر میباشد.
۲-یکی دیگر از تفاوتهای دیگر آن است که در تصرف عدوانی به صورت کیفری، شخص مجرم حتما باید قصد و نیت شوم انجام تصرف را داشته باشد، اما در تصرف عدوانی حقوقی، وجود یا نوع قصد و نیت چندان اهمیتی ندارد.
۳-مرجع قضایی صالح به رسیدگی در این دو نوع دعوا با یکدیگر متفاوت است. مرجع قضایی صالح به رسیدگی در دعوای حقوقی تصرف عدوانی، دادگاه حقوقی محل وقوع مال و مرجع صالح در دعوای کیفری، دادسرای حوزه محل وقوع مال یا همان دادسرای محل وقوع جرم میباشد و بدین ترتیب، این دو نوع دعوا از لحاظ طرح شکایت نیز با هم متفاوتند.
در نهایت…
از همراهی شما کاربران گرامی متشکریم. چنانچه در خصوص تفاوت تصرف عدوانی حقوقی و کیفری با پرسشی مواجه شدید، گروه وکلای پارسیان با سالها تجربه موفق در زمینه طرح دعاوی مختلف و وکالت دعاوی در خدمت شماست. چنانچه مایلید در سریعترین زمان ممکن به بهترین نتیجه دلخواه خود برسید با ما در ارتباط باشید.