همانطور که مستحضر هستید، هر جرمی که به وقوع بپیوندد، مجازات مخصوص به خود را نیز در پی خواهد داشت. مجازات انواع و اقسام مختلفی را دارد که مجازات تکمیلی یکی از انواع آن میباشد. در ادامه با گروه وکلای پارسیان، همراه باشید تا شما را با مفهوم و معنای مجازات تکمیلی و هرچه لازم است از آن بدانیم، آشنا کنیم.
منظور از مجازات تکمیلی چیست؟
همانطور که گفته شد، مجازات انواع مختلفی دارد. مجازات اصلی، تکمیلی یا تتمیمی و مجازات تبعی، انواع مختلف مجازات به شمار میروند. در بعضی جرایم به وقوع پیوسته، قاضی یا دادستان علاوه بر مجازات اصلی مجرم، مجازات دیگری را نیز برای وی در نظر میگیرد که به آن مجازاتِ تکمیلی یا تتمیمی گفته میشود.
آیا در همه جرایم امکان صدور دستور مجازات تکمیلی وجود دارد؟
خیر. قاضی دادگاه در همه انواع جرایم امکان صدور دستور مجازات تکمیلی را برای مجرم ندارد و تنها در شرایط خاصی این امکان برای وی فراهم است.
در ادامه به جرایمی که امکان صدور دستور مجازاتِ تکمیلی را دارد، اشاره خواهیم کرد.
در چه جرایمی احتمال صدور حکم مجازات تکمیلی وجود دارد؟
با توجه به آنچه با هم خواندیم، تنها در جرایم خاصی امکان صدور حکم مجازاتِ تکمیلی وجود دارد. جرایمی که مجازات اصلی آنها یکی از جرایم ذیل باشد، قاضی دادگاه میتواند، حکم دستور مجازاتِ تکمیلی را صادر نماید.
۱-در صورتیکه، مجازات اصلی مجرم یکی از مجازاتهای حدی باشد.
۲-در صورتیکه، مجازات اصلی مجرم قصاص نفس یا قصاص عضو باشد؛ اما به هر علتی، امکان اجرای حکم قصاص نفس وجود نداشته باشد.
۳-چنانچه مجازات اصلی مجرم بیش از ٣١ ضربه شلاق تعزیری باشد.
۴-چنانچه مجازات اصلی در نظر گرفته شده برای مجرم، حبس بیش از ۶ ماه باشد.
۵-چنانچه مجازات اصلی که برای مجرم در نظر گرفته شده است، پرداخت جزای نقدی بیش از ٢ میلیون تومان باشد.
- و….
مجازاتِ تکمیلی چقدر مدت دارد؟
خوب است بدانید، مدت مجازات تکمیلی براساس قوانین تا ٢ سال میباشد.
آیا قاضی دادگاه مجبور به صدور حکم مجازات تکمیلی میباشد؟
خیر. قاضی یا دادستان دادگاه جهت صدور حکممجازاتِ تکمیلی، اجباری ندارد. قاضی با توجه به شرایط موجود و صلاحدید خویش و چنانچه مجازات اصلی مجرم، مواردی باشد که اشاره کردیم؛ میتواند، حکممجازات تکمیلی را نیز برای وی صادر نماید و در این خصوص اجباری وجود ندارد.
انواع مختلف مجازاتهای تکمیلی کدامند؟
با توجه به آنچه گفته شد در برخی جرایم که مجازاتهای اصلی نام برده را به همراه دارند؛ امکان صدور دستور مجازاتهای تکمیلی وجود دارد. مجازاتهای تکمیلی عبارتند از؛
۱-اخراج نمودن بیگانگان از کشور
۲-اقدام به انتشار حکم محکومیت قطعی
۳-منع نمودن فرد از رانندگی با وسایل نقلیه موتوری
۴-منع نمودن فرد از اشتغال به شغل یا کار مشخصی
۵-اجبار نمودن شخص به اقامت در محلی مشخص
۶-ملزم نمودن فرد به انجام خدمات عمومی
۷-ملزم نمودن به تحصیل
۸-انفصال مجرم از خدمت دولتی و عمومی
۹-ممنوعالخروج نمودن فرد
۱۰-منع نمودن فرد از اقامت در محلهای معین
۱۱-منع نمودن فرد از حمل سلاح
۱۲-منع فرد از صدور اسناد تجاری مانند دسته چک
۱۳-ممنوعیت فرد از عضو شدن در گروههای مختلف سیاسی، اجتماعی و….
چنانچه شخصی از انجام مجازاتِ تکمیلی امتناع نماید، چه سرنوشتی خواهد داشت؟
چنانچه شخصی به مجازات تکمیلی محکوم شود ولی از انجام آن امتناع نماید و برای دفعه اول نیز باشد؛ قاضی دادگاه میتواند، حکم مجازاتِ تکمیلی وی را تا یک سوم افزایش دهد و چنانچه، امتناع از انجام حکم برای دفعه دوم یا بیشتر باشد؛ شخص به جزای نقدی درجه ٧ یا ٨ یا به مجازات حبس محکوم خواهد شد.
آیا امکان لغو یا کاهش مجازاتِ تکمیلی وجود دارد؟
بله. تحت شرایطی قاضی یا دادستان دادگاه میتواند، اقدام به لغو یا کاهش مدت زمان مجازاتِ تکمیلی نماید. اما این شرایط کدامند؟
چنانچه نیمی از مدت مجازاتِ تکمیلی سپری شده باشد و قاضی دادگاه تشخیص دهد که امکان تکرار جرم وجود نداشته و مجرم نیز اصلاح میگردد، امکان لغو یا کاهش مجازاتِ تکمیلی وجود دارد.
در نهایت…
با مطالعه محتوای موجود در این مقاله تا حدودی با مفهوم مجازات تکمیلی و انواع و مصادیق مختلف آن آشنا شدیم. چنانچه در این زمینه یا مسایل مشابه آن، مشکلی برایتان پیش آمد و پرسش یا ابهامی ذهنتان را به خود مشغول نمود؛ گروه وکلای پارسیان، متشکل از تعدادی وکلای خبره و متعهد پایه یک دادگستری ومشاورین متخصص در حوزه انواع مختلف پروندههای حقوقی و کیفری، خدمت رسان شما عزیزان میباشد. فقط با یک تماس از مشاورههای رایگان تیم تخصصی و حقوقی ما بهرهمند شوید.