اظهارنامه مالیاتی چیست؟ چگونه میتوان آن را تهیه و تنظیم کرد؟ نحوه ثبت اظهارنامه مالیاتی چگونه است؟ چه کسانی باید اظهارنامه مالیاتی تنظیم کنند؟ چه کسانی مشمول پرداخت مالیات بر درآمد نیستند؟ سال مالیاتی یعنی چه؟ آیا ارسال اظهارنامهی مالیاتی مهلت مشخصی دارد؟ اگر مالیات ندهیم، چه میشود؟ برای دریافت پاسخ تک تک پرسشهای خود با گروه وکلای پارسیان، همراه باشید.
منظور از اظهارنامه مالیاتی چیست؟
همانطور که میدانید، افراد تاجر، کسبه و همچنین شرکتهای تجاری موظفند، هرساله مالیات بر درآمد خود را به اداره امور مالیات کشور پرداخت کنند. بدین ترتیب، تجار، کسبه و اشخاص حقوقی مانند شرکتهای تجاری، هرساله میزان درآمدی که داشتهاند، هزینهها و میزان سود و زیان خود را در قالب یک کارنامه مالی، جهت تعیین میزان مالیات خود به سازمان امور مالیاتی کشور ارسال مینمایند. به این کارنامه مالی، اظهارنامه مالیاتی گفته میشود.
چه کسانی باید اظهارنامه مالیاتی، تنظیم کنند؟
۱-کلیه اشخاص حقیقی و حقوقی که در ایران در حال فعالیتند و از پرداخت مالیات معاف نیستند.
۲-تمامی اشخاص حقیقی و حقوقی که ایرانی هستند، اما در خارج از کشور فعالیت میکنند.
۳-تمامی اشخاص حقیقی و حقوقی که غیرایرانی هستند اما در ایران درآمد دارند.
۴-تمامی اشخاص حقیقی و حقوقی که در داخل ایران کسب درآمد میکنند اما اقامت آنها خارج از کشور است.
چه کسانی ملزم به تنظیم اظهارنامه مالیاتی نیستند؟
-کارگران
-دانشجویان
-عشایران
-صیادان
-شهرداریها
-سازمانهای زیر مجموعه شهرداری در سراسر کشور
-شرکتهای تعاونی دانشآموزی
-تمامی موسسات و وزارتخانهها
-سازمانهایی که از بودجه عمومی دولت استفاده میکنند.
سال مالیاتی یعنی چه؟
سال مالیاتی، یک سال شمسی است از اول فروردین تا ٢٩ اسفند ماه. البته لازم است بدانید، اشخاص حقوقی مانند شرکتهای تجاری دارای اساسنامه هستند و گاهی سال مالی که در اساسنامه مشخص شده است با سال مالیاتی مغایرت دارد که در این صورت همان سال مالی تعیین شده در اساسنامه، ملاک است.
آیا ارسال اظهارنامهی مالیاتی، مهلت مشخصی دارد؟
بله. شما حداکثر تا ۴ ماه پس از اتمام سال مالیاتی یعنی ٣١ تیرماه هرسال، موظف به ارسال و تحویل اظهارنامه مالیاتی خود هستید و همانطور که اشاره شد، چنانچه شخص حقوقی باشید و سال مالی تعیین شده در اساسنامه با سال مالیاتی دارای مغایرت باشد، ملاک همان سال مالی مشخص شده در اساسنامه شرکت یا موسسه است.
اگر در یک سال مالی، هیچگونه فعالیتی نداشته باشیم، بازهم باید اظهارنامهی مالیاتی ارسال کنیم؟
بله. تصور کنید، شما به عنوان یک شخص حقیقی یا حقوقی که مشمول پرداخت مالیات هستید در یک سال مالیاتی، هیچگونه فعالیتی نداشته و عملا کارکرد شما صفر باشد؛ باز هم لازم است، اظهارنامهی مالیاتی خود را تحویل دهید. بدین صورت که دفتر کل و دفتر روزنامه و اظهارنامه مالیاتی را سفید ارسال میکنید.
چگونه میتوان، اظهارنامهی مالیاتی ارسال کرد؟
در چند سال اخیر، یعنی دقیقا از سال ٩١به بعد، اظهارنامه های مالیاتی به صورت الکترونیکی تنظیم میشوند. یعنی دیگر خبری از اظهارنامه کاغذی و صرف زمان طولانی و هزینههای زیاد نیست. بدین ترتیب که شما وارد سایت سازمان امور مالیاتی میشوید، تمامی فرمها و اطلاعات لازم را تکمیل کرده، اطلاعات اظهارنامه را ارسال میکنید، سپس اقدام به دریافت کد رهگیری مینمایید و پس از آن، قبض مالیاتی خود را آنلاین پرداخت میکنید. به همین راحتی!
تکلیف کسانی که اظهارنامه مالیاتی ارسال نمیکنند، چیست؟
لازم است بدانید، افرادی که مشمول مالیات هستند و اظهارنامهی مالیاتی ارسال نمیکنند، باید جریمه بدهند. جریمه مشخص شده برای این دسته از افراد، برابر با ٣٠ درصد میزان مالیات مربوط به آنهاست. این گونه افراد علاوهبر پرداخت جریمه از بسیاری معافیتها و بخشودگیها نیز منع میشوند و از این پس، گاهی مالیات اشخاص حقوقی به صورت علیالراس محاسبه میگردد. خوب است بدانید، میزان جریمه مشخص شده به هیچ وجه قابل بخشش نیست. فراموش نشود، حتی اشخاصی که فعالیتی هم در یک سال مالیاتی نداشتهاند، باید اظهارنامهی مالیاتی سفید ارسال کنند و در غیر این صورت، پرداخت جریمه و مجازاتی که بیان شد به آنان نیز تعلق میگیرد.
اگر اظهارنامه مالیاتی پس از ارسال، نیاز به اصلاح داشت، چه کنیم؟
گاهی پیش میآید که اشخاص پس از ارسال اظهارنامه مالیاتی خود متوجه میشوند، نواقصی در اطلاعات وجود دارد و نیاز به اصلاح است. شایان ذکر است، شما پس از ارسال اظهارنامه در زمان مشخص تا مدت ٣٠ روز مهلت رفع نقص و ویرایش اطلاعات اظهارنامه را دارید.
در نهایت…
امیدواریم توانسته باشیم، شما را با مفهوم اظهارنامه مالیاتی و هرچیزی که مربوط به آن است تا حدودی آشنا کنیم. چنانچه در رابطه با قوانین مالیات مستقیم بر درآمد و تهیه، تنظیم، ثبت و ارسال اظهارنامه الکترونیکی مالیاتی یا هر موضوع راجع به آن به مشکل برخوردید یا ابهام و پرسشی برایتان ایجاد شد، میتوانید با گروه وکلای پارسیان در ارتباط باشید. منتظر تماس شما هستیم.