شاید تا به حال، عنوان اعاده دادرسی را شنیده باشید. اعاده دادرسی به دو صورت کیفری و مدنی وجود دارد. در این مقاله در رابطه با تفسیر مفهوم اعاده دادرسی کیفری، مهلت، مرجع صالح به رسیدگی و شرایط مختلف آن، بحث خواهیم کرد. با گروه وکلای پارسیان همراه باشید.
اعاده دادرسی یعنی چه؟
اعاده دادرسی از نظر لغوی به معنای رسیدگی مجدد و محاکمه دوباره میباشد. اعاده دادرسی درواقع یکی از راههای شکایت از حکمی میباشد که به طور قطعی صادر شده است. اعادهی دادرسی، هم در دعاوی حقوقی وهم کیفری وجود دارد. در ادامه به توضیح اعادهی دادرسی کیفری میپردازیم.
اعاده دادرسی کیفری
اعاده دادرسی کیفری، یکی از راههای اعتراض و شکایت در دعاوی کیفری و نسبت به حکمی است که به صورت قطعی صادر شدهاست. در دعاوی کیفری، محکومعلیه یعنی شخصی که رأی به ضرر او صادر شدهاست، تحت شرایطی میتواند، نسبت به حکمی که به صورت قطعی صادر شده، اعتراض کند. میتوان چنین بیان کرد که اعاده دادرسی در حقیقت، آخرین مرحله جهت اعتراض به حکم صادرشده است. اعادهی دادرسی کیفری، تنها در موارد خاصی وجود دارد که در ادامه به آن اشاره میکنیم.
در چه مواردی میتوان، درخواست اعاده دادرسی کیفری کرد؟
- چنانچه عملی که محکومعلیه مرتکب شده است، مطابق با قانون اصلا جرم تلقی نشود.
- چنانچه مجازاتی که طی حکم برای محکومعلیه درنظر گرفته شدهاست، بیشتر از مجازاتی باشد که در قانون تعیین گشته است.
- چنانچه در طی صدور حکم، چند نفر متهم به ارتکاب جرم شوند با وجود آنکه در آن جرم مشخص، اصلا امکان ارتکاب جرم توسط چند نفر ممکن نباشد.
- چنانچه حکم اعدام برای شخصی به جرم به قتل رسانیدن شخصی صادر شود و سپس مشخص گردد که شخص به قتل نرسیده و زنده است که در این صورت حکم اعدام اجرا نخواهدشد.
- هرگاه بتوان در دادگاه اثبات نمود، حکمی که صادر شدهاست، براساس اسناد جعلی یا شهادت دروغ بوده است.
- چنانچه برای یک شخص مشخص در مراجع قضایی مختلف، حکمهای مختلفی صادر شود.
- هرگاه متهم پس از صدور رأی قطعی، دلایل جدیدی به دادگاه ارائه دهد یا واقعه جدیدی برای وی رخ دهد که نشاندهنده بیگناهی او باشد.
- شرایطی را در نظر بگیرید که دو شخص متهم در دو مرجع قضایی مختلف جهت یک جرم مشخص محکوم شدهاند و برای هرکدام، حکم جداگانهای صادر شدهاست. بنابراین به علت تضاد و تعارضی که در احکام صادر شده جهت یک جرم مشخص وجود دارد، میتوان دریافت که یکی از محکومین بیگناه میباشد.
آیا جهت درخواست اعادهی دادرسی کیفری، مهلت مشخصی وجود دارد؟
خیر. اعاده دادرسی کیفری مهلت مشخصی ندارد و هرزمان که شما مواردی از موارد بالا که ذکر گردید، برایتان پیش آمد، میتوانید درخواست اعادهی دادرسی کیفری کنید.
چه کسانی حق درخواست اعادهی دادرسی کیفری دارند؟
- محکومعلیه؛ یعنی شخصی که حکم به ضرر او صادر شدهاست.
- وکیل محکومعلیه
- نماینده قانونی محکومعلیه
- دادستان کل
- دادستانی که حکم را اجرا کرده است.
- همسر، وراث قانونی یا وصی محکومعلیه در صورت فوت یا غیبت وی
کدام مرجع صالح به رسیدگی اعادهی دادرسی کیفری میباشد؟
لازم است، درخواست اعاده دادرسی کیفری به دیوان عالی کشور تقدیم شود. دیوان عالی کشور درخواست اعادهی دادرسی کیفری را مورد بررسی قرار میدهد و چنانچه درستی درخواست برای وی محرز شود، پرونده را جهت رسیدگی مجدد به دادگاه هم عرض صادرکننده رأی قطعی، ارجاع میدهد.
خوب است بدانید، هم قبل از اجرای رأی قطعی صادر شده و هم پس از اجرای آن، امکان درخواست اعادهی دادرسی کیفری وجود دارد.
جهت درخواست اعاده دادرسی کیفری، چه مدارکی لازم داریم؟
جهت تقدیم درخواست اعادهی دادرسی کیفری به دادگاه، مدارکی نیاز داریم، از جمله؛ دادنامه بدوی و تجدیدنظر به علاوه رونوشتی از آنها، مدارک هویتی شخص درخواست کننده، هرگونه ادلهای که اثبات کننده درخواست وی باشد و چنانچه از وکیل دادگستری جهت پیگیری امور پرونده استفاده شود، وکالت نامه وی که اختیار اعادهی دادرسی کیفری در آن لحاظ شده باشد.
نکته مهم در اعادهی دادرسی کیفری!
چنانچه درخواست شما جهت اعادهی دادرسی کیفری رد شود، امکان اعتراض نسبت به رد درخواست وجود ندارد. البته از طریق رییس قوه قضائیه، امکان اعاده دادرسی مجدد نسبت به همان پرونده وجود دارد.
و در نهایت…
امیدواریم مطالب موجود در این مقاله برایتان مفید واقع شده باشد. اعاده دادرسی کیفری از اهمیت بالایی برخوردار است که پیشنهاد میشود، جهت درخواست آن از وکیل خبره دادگستری یا کارشناسان متخصص در این زمینه کمک بگیرید. گروه وکلای پارسیان، آماده خدمترسانی به شما عزیزان جهت پیگیری در تمامی پروندههای حقوقی و کیفری میباشد. با ما در تماس باشید.