احتمالا تا به حال عنوان طلاق غیابی را شنیدهاید و میدانید که طلاق غیابی نیز یکی از انواع طلاق میباشد. در این نوشتار قوانین مختلف طلاق غیابی را به طور مفصل شرح خواهیم داد. چنانچه مایل هستید، راجع به این مهم و وکالت در طلاق و حق طلاق اطلاعات بیشتری بدست آورید با گروه وکلای پارسیان و مشاوره حقوقی این گروه، همراه باشید. پیشاپیش از توجه شما خوبان متشکریم.
طلاق یعنی چه؟
میدانیم، هرگاه بین زن و مردی ازدواج دایمی صورت پذیرد، آنها با یکدیگر به صورت رسمی، شرعی و قانونی زن و شوهر میشوند. حال چنانچه، زن و شوهر پس از ازدواج به هر دلیلی، متمایل به ادامه زندگی مشترک نباشند، میتوانند ازدواج خود را منحل کرده و از یکدیگر جدا شوند که به این عمل حقوقی، طلاق گفته میشود. طلاق مخصوص ازدواج دایم میباشد و منحل شدن ازدواج موقت عنوان طلاق را ندارد.
یکی از انواع مختلف طلاق، طلاق غیابی میباشد که در ادامه مفصلا به شرح آن خواهیم پرداخت.
قوانین مختلف طلاق غیابی :
رأی غیابی به چه معناست؟
پیش از این با مفهوم طلاق آشنا شدیم، حال بهتر است به طور دقیق متوجه شویم که منظور از رأی غیابی چیست؟
خوب است بدانید، هرگاه شخصی که در دعوایی متهم قرار گرفته است و دادخواست علیه او تنظیم شده است در جلسه دادگاه حاضر نشود یا ابلاغیه وقت جلسه دادگاه به وی ابلاغ نگردد یا به عبارتی دیگر، ابلاغیه را به هر دلیلی تحویل نگرفته باشد و در دعوا محکوم گردد و لایحهای به دادگاه ارائه ندهد؛ رأیی که صادر میگردد را غیابی میگویند.
حال ممکن است، برایتان سوال پیش آید که آیا واخواهی حقوقی حکم های غیابی لازم میباشد؟
بله. چنانچه رأی دادگاه بصورت غیابی صادر گردد، ظرف مدت ٢٠ روز میتواند، تقاضای واخواهی و رسیدگی مجدد داشته باشد.
منظور از طلاق غیابی چیست؟
با توجه به آنچه گفته شد با مفهوم طلاق و رأی غیابی آشنا شدیم. حال در دادخواست طلاق، هرگاه خوانده دعوا که میتواند، زوج باشد یا زوجه در جلسه دادگاه حضور پیدا نکند و لایحه نیز به دادگاه ارائه ندهد یا وقت جلسه رسیدگی دادگاه به وی ابلاغ واقعی نگردد، چنانچه محکوم شود، حکم طلاق غیابی برای وی صادر میشود.
آیا طلاق غیابی تنها از طرف مرد اتفاق میافتد؟
خیر. لازم به ذکر است که با وجود قوانین مختلف طلاق غیابی، این نوع درخواست طلاق هم از طرف مرد میتواند تقاضا شود و هم از طرف زن.
در صورت وجود چه شرایطی زن میتواند دادخواست طلاق غیابی بدهد؟
همانطور که گفته شد، دادخواست طلاق غیابی هم از طرف مرد و هم از سوی زن امکان پذیر است. اما چنانچه زن بخواهد، دادخواست طلاق غیابی به دادگاه ارائه بدهد، نیاز به وجود شرایطی میباشد از جمله؛
۱-یکی از شرایط دادخواست طلاق غیابی از سوی زن، عدم پرداخت نفقه برای مدت ۶ ماه توسط زوج میباشد. یعنی چنانچه ۶ ماه گذشته باشد و شوهر به همسرش نفقه پرداخت نکرده باشد، زن میتواند، دادخواست طلاق بدهد. نکته مهم آن است که در این مورد، یعنی پرداخت نفقه توان مالی مرد در نظر گرفته نمیشود و حتی وی در تنگدستی و عسر نیز به سر ببرد، باز هم زن مستحق نفقه بوده و درصورت عدم پرداخت به وی، حق طلاق خواهد داشت. البته لازم به ذکر است، چنانچه زن بدون عذر موجه از انجام وظایف قانونی خود امتناع کرده و درواقع در مقابل شوهرش تمکین ننماید، حق دریافت نفقه از وی سلب خواهد شد.
۲-یکی دیگر از شرایط دادخواست طلاق غیابی توسط زن، غیبت شوهر به مدت ۴ سال میباشد. یعنی چنانچه شوهر به مدت ۴ سال غایب مفقودالاثر بوده و هیچگونه اطلاع یا خبری از وی به گوش نرسد، زن میتواند دادخواست طلاق غیابی به دادگاه ارائه دهد. دراین صورت، دادگاه اقدام به انتشار سه نوبت آگهی به فاصله یک ماه در روزنامه محلی و یکی از روزنامههای کثیرالانتشار مینماید و چنانچه از انتشار اولین آگهی، یک سال گذشته باشد و از شوهر خبری یافت نشود، دادگاه فرض را بر فوت شوهر گذاشته و اقدام به صدور حکم طلاق غیابی مینماید. حکم غیابی چیست و چه تفاوتی با جکم حضوری دارد؟
۳-یکی دیگر از شرایطی که در طی آن، زن میتواند، درخواست طلاق بدهد، وجود عسر و حرج برای زن میباشد. یعنی چنانچه زن در دادگاه بتواند اثبات نماید که در شرایط بسیار سخت و مشقتاور روحی و جسمی به سر میبرد و تحمل این شرایط برای وی غیرقابل تحمل میباشد، دادگاه اقدام به صدور حکم طلاق مینماید؛ حتی اگر مرد حاضر به طلاق همسرش نباشد.
دادخواست طلاق غیابی از طرف مرد چه مراحلی دارد؟
گفتیم که دادخواست طلاق غیابی هم از طرف زن و هم مرد میتواند اتفاق بیفتد. پیش از این با شرایط لازم جهت دادخواست طلاق از سوی زن آشنا شدیم. با توجه به آنچه با هم خواندیم، زن در صورت اثبات موارد و شرایطی میتواند، دادخواست طلاق غیابی به دادگاه ارائه دهد. اما خوب است بدانید، چنانچه دادخواست طلاق غیابی از سوی مرد باشد، نیاز به وجود شرایط خاص و اثبات آن نیست و در حقیقت مراحل بسیار راحتتری دارد.
اما شایان ذکر است، چنانچه دادخواست طلاق از سوی مرد باشد، وی ملزم به پرداخت تمامی حق و حقوق زن از جمله؛ مهریه (در صورت عدم پرداخت پیش از این)، نفقه (در صورت مطالبه زوجه و شرط استحقاق وی)، اجرتالمثل ایام زوجیت (در صورت مطالبه زوجه) و شرط تصنیف (چنانچه در عقدنامه پذیرفته و امضا شده باشد)، میباشد.
کلام پایانی در قوانین مختلف طلاق غیابی
از اینکه مثل همیشه همراه ما هستید، سپاسگزاریم. با توجه به آنچه مطالعه شد، ارائه دادخواست طلاق غیابی به دادگاه نیازمند وجود شرایط خاصی میباشد و مستلزم طی مراحل قانونی گوناگونی است. چنانچه در این خصوص نیازمند راهنمایی و دریافت مشاوره تخصصی باشید، گروه وکلای پارسیان با سالها تجربه موفق در زمینه انواع پروندههای طلاق توافقی و دعاوی خانواده در خدمت شما عزیزان میباشد.