احتمالا تا به حال وقوع جرم و تهدید به آدم ربایی یا جرایمی از این دست به گوشتان خورده یا دست کم، تحقق این جرم و جرایم امثال آن را در فیلمها و سریالها بخصوص فیلمهای سینمایی اکشن و جنایی بسیار دیدهاید! قطعا میدانید که جرم ادم ربایی از انواع جرایم کیفری با مجازات سنگین به شمار میرود. در ادامه قرار است به شرح کامل جرم ادم ربایی و مجازات آن بپردازیم. با گروه وکلای پارسیان همراه باشید.
آدم ربایی چیست؟ چه زمانی جرم آدم ربایی صورت میگیرد؟
جرم ادم ربایی در حقیقت به معنای سلب آزادی تن میباشد. اما یعنی چه؟
همانطور که میدانید، هرشخص مختار است، آزادانه هرجا که بخواهد برود، مسافرت کند، نقل مکان کند و… و هیچکس مجاز به سلب آزادی افراد نیست؛ مگر آنکه از سوی مراجع قانونی و قضایی دستور و مجوز داشته باشد.
حال چنانچه شخصی به طور غیرقانونی، دیگری را بدون میل و رضایت خودش در جایی مخفی نموده یا به مکان دیگری منتقل نماید، مرتکب جرم آدم ربایی شده است.
جرم آدم ربایی معمولا به واسطه تهدید، زور، فریفتن، ترساندن و…، محقق میگردد. مجرم از ارتکاب این جرم معمولا انگیزههای گوناگونی دارد از جمله؛ انگیزههای مالی، انتقام گرفتن، مخفی و محو نمودن آثار جرم دیگری که مرتکب شدهاست، تجاوز جنسی و….
مجازات جرم آدم ربایی چیست؟
مجرم که با هر علت و انگیزهای مرتکب جرم ادم ربایی شده است به مجازات حبس از ۵ سال تا ١۵ سال محکوم میگردد.
نکته حایز اهمیت؛ چنانچه قربانی جرم ادم ربایی نوزاد باشد، مجازات مجرم حبس از ۶ ماه تا ٣ سال میباشد و چنانچه مشخص شود، نوزاد ربوده شده مرده بوده، مجازات در نظرگرفته شده برای مجرم، جزای نقدی از ١٠٠ هزار تا ۵٠٠ هزار ریال میباشد.
در صورت وجود شرایطی حداکثر مجازات برای جرم ادم ربایی در نظرگرفته شده است!
تحت شرایطی، مجرم به بیشترین مقدار مجازات تعیین شده محکوم میشود که عبارتند از؛
۱- فردی که ربوده شدهاست، کمتر از ١۵ سال سن داشته باشد.
۲- مجرم علاوه بر ربودن فرد به وی، آسیبهای جدی جسمی و حیثیتی وارد نماید.
۳- جرم آدم ربایی با وسیله نقلیه محقق گردد.
منظور از شروع به جرم ادم ربایی چیست؟
شروع به جرم، یعنی فرد مجرم قصد و نیت ارتکاب به جرم ادم ربایی را داشته و اقدام به اجرای جرم نیز نموده، اما به هر دلیلی جرم محقق نشده است. در این صورت فرد مرتکب جرم شروع به ادم ربایی شده و به مجازات آن محکوم میشود.
مجازات جرم شروع به آدم ربایی چیست؟
شخصی که مرتکب جرم شروع به آدم ربایی شده، مجازات حبس از ٣ تا ۵ سال برای وی درنظر گرفته شده است.
منظور از معاونت در جرم ادم ربایی چیست؟
فردی که خود شخصا اقدام به جرم ادم ربایی ننموده اما، تدارکات و تجهیزات لازم را جهت وقوع این جرم فراهم نموده یا ارتکاب جرم ادم ربایی را برای مجرم اصلی، آسانتر کرده است یا به هر نوعی مجرم را جهت ارتکاب به این جرم، تحریک یا تشویق کرده، معاون جرم آدم ربایی به حساب آمده یا به عبارت دیگر، مرتکب جرم معاونت در آدم ربایی شده است.
مجازات جرم معاونت در ادم ربایی چیست؟
شخصی که تنها معاون جرم بوده و خود شخصا مرتکب این نوع جرم نشده است به حداقل مجازات تعیین شده برای جرم ادم ربایی محکوم میشود.
میزان مجازات تعیین شده برای جرم معاونت در ادم ربایی ۵ سال و چنانچه ربوده شده، نوزاد باشد به ۶ ماه حبس محکوم میگردد.
مجازات مخفی نمودن اموات چیست؟
چنانچه شخصی، میت را بدون رعایت مقررات و ملزومات خاص آن دفن نماید یا اقدام به مخفی نمودن جنازه میت نماید، مجرم است و مجازات وی، جزای نقدی از ١٠٠ هزار تا ١ میلیون ریال میباشد.
نکات قابل توجه در جرم و تهدید به ادم ربایی
خوب است، نکات مهمی را در ارتباط با جرم دم ربایی بدانیم از جمله؛
۱- جرم ادم ربایی؛ جرم آنی، مرکب و غیرقابل گذشت میباشد.
۲- جرم تهدید به آدم ربایی، مقید به نتیجه است.
۳- مجازات جرم ادم ربایی، قابل تعلیق نمیباشد.
۴- جرم ادم ربایی معمولا بصورت مخفیانه انجام میشود.
۵- جرم تهدید به آدم ربایی با بازداشت غیرقانونی متفاوت است.
۶- جرم ادم ربایی مصداقی از جرم علیه اشخاص محسوب میشود.
۷- جرم آدم ربایی دارای سه عنصر؛ مادی، معنوی و قانونی میباشد.
کلام پایانی…
امیدواریم مطالب فراهم شده در این مقاله برایتان مفید واقع شده باشد. در این نوشتار از جرم ادم ربایی، مصادیق مختلف و مجازات آن سخن گفتیم. چنانچه در رابطه با این جرم یا جرایم مشابه آن، پرسش، ابهام یا مشکلی برایتان پیش آمده باشد، گروه وکلای پارسیان راهگشای شماست. ما آماده پاسخگویی به پرسشهای شما و ارائه انواع مشاورههای حقوقی و کیفری به شما عزیزان هستیم.