به جرأت میتوان گفت، یکی از بیشمارترین دعاوی مطرح شده در مراجع قضایی مربوط به دعاوی خانواده بخصوص طلاق میباشد. با بالا رفتن آمار طلاق در جامعه، ابهامات و سوالاتی که در رابطه با طلاق و مسایل پس از آن برای من مردم بوجود میآید نیز، بیشتر شده است. یکی از پرسشها و ابهامات بوجود آمده مربوط به ارث زن پس از طلاق میباشد. چنانچه مایلید بدانید، آیا واقعا امکان ارث بردن زن پس از طلاق وجود دارد؟ و چنانچه جواب مثبت است، تحت چه شرایطی این امکان میسر است؟ تا آخر این مقاله با گروه وکلای پارسیان، همراه باشید تا هرچه را که در این رابطه میدانیم با شما عزیزان در میان بگذاریم. مطالب مفید موجود در این نوشتار را از دست ندهید.
ارث بردن زن و شوهر از یکدیگر
میدانیم، چنانچه زن و شوهری با یکدیگر ازدواج دایم نمایند، رابطه سببیت بین آنها برقرار شده و در صورت فوت هریک از آنها، دیگری از وی ارث میبرد. نکته حایز اهمیت در ارث زن و شوهر، آن است که ازدواج آنها به صورت دایمی باشد؛ چرا که اگر عقد بصورت موقت یا همان صیغه باشد در صورت فوت هریک از زن و شوهر، ارث به دیگری تعلق نمیگیرد، مگر آنکه در وصیتنامه شخص فوت شده، قید شده باشد.
حال ممکن است، برایتان سوال پیش آید که این قضیه ارث بردن زن پس از وقوع طلاق چیست؟ با ما همراه باشید.
چگونگی ارث بردن زن بعد از طلاق
با توجه به آنچه گفته شد، چنانچه هریک از زن و شوهر که در عقد دایم یکدیگر هستند، فوت نمایند، دیگری از وی ارث خواهد برد. اما جالب است بدانید در صورت وجود شرایطی چنانچه زن و شوهر از یکدیگر طلاق گرفته باشند و یکی از آنها پس از طلاق فوت شود، دیگری از وی ارث میبرد. اما چگونه؟
ابتدا لازم است بدانید، طلاق به دو صورت وجود دارد؛ طلاق باین و طلاق رجعی. اما منظور از هریک از انواع طلاق چیست و چه تفاوتی با یکدیگر دارند؟
طلاق باین یکی از انواع طلاق میباشد که پس از آن مرد، امکان رجوع به همسر خویش را در مدت عده ندارد، اما چنانچه طلاق از نوع رجعی باشد، مرد در ایام عده حق رجوع و بازگشت به همسر خود را خواهد داشت.
بدین ترتیب، چنانچه زن و شوهر با طلاق باین از یکدیگر جدا شده باشند، دیگر امکان رجوع و بازگشت شوهر به زن حتی در مدت عده زن وجود ندارد و چنانچه، زن و شوهر به هر دلیلی از طلاق خود منصرف شده باشند، لازم است که دوباره صیغه عقد بین آنان خوانده شود. حال همانطور که اشاره شد، طلاق رجعی کاملا برعکس طلاق باین میباشد و همانطور که از نامش نیز پیداست، چنانچه مرد در مدت ایام عده زن به هر دلیلی نادم و پشیمان شود، میتواند به زن رجوع نماید و دیگر نیازی به خواندن دوباره صیغه عقد نیست. البته خوب است بدانید، بیشتر طلاقهایی که صورت میگیرد از نوع طلاق باین میباشد.
حال چنانچه بخواهیم، مبحث ارث زن پس از طلاق را بررسی نماییم؛ ابتدا باید به نوع طلاق توجه نماییم که طلاق از نوع باین میباشد یا رجعی؟ اما چرا؟ بدین علت که تنها در طلاقی امکان ارث زن وجود دارد که از نوع رجعی باشد. یعنی چنانچه زن و شوهر با طلاق رجعی از یکدیگر جدا شده باشند و مرد در ایام عده زن فوت نماید، ارث به زن تعلق خواهد گرفت. اما در غیر اینصورت یعنی چنانچه، طلاق زن و شوهر از نوع باین باشد یا فوت مرد پس از گذشت ایام عده زن باشد، زن مستحق ارث از شوهر سابق خویش نخواهد بود.
حال ممکن است، برایتان ابهام ایجاد شود که منظور از ایام عده زن در طلاق چیست؟
منظور از ایام عده زن در طلاق آن است که زن در این مدت مشخص نمیتواند با مرد دیگری ازدواج کند یا اصطلاحا باید عده نگهدارد. اما ایام عده تا چه مدت میباشد؟
مدت عده برای زنانی که عادت ماهیانه میبینند تا ٣ مرتبه عادت ماهیانه و برای زنانی که عادت ماهانه نمیبینند، حدودا تا ٣ ماه و برای زنان باردار تا زمان وضع حمل میباشد.
بدین ترتیب، چنانچه شوهر در مدت عده طلاق رجعی که مفصلا راجع به آن توضیح داده شد، فوت نماید، زن حق دریافت ارث از شوهر خویش را دارد.
میزان ارث زن پس از طلاق و فوت شوهر به چه اندازه میباشد؟
با توجه به آنچه مطالعه شد، شرایط ارث بردن زن پس از فوت شوهر را بیان نمودیم. حال خوب است به ذکر این مهم بپردازیم که چنانچه زن مستحق دریافت ارث از شوهر خویش باشد، میزان سهم ارث وی چقدر است؟
ارث زن از شوهر چنانچه فرزندی برای مرد وجود نداشته باشد، یک چهارم و چنانچه مرد دارای فرزند باشد، یک هشتم میباشد.
کلام آخر…
با مطالعه آنچه در پیش رو داشتیم با شرایط ارث زن پس از طلاق آشنا شدیم. چنانچه در این خصوص پرسش یا ابهامی ذهنتان را مشغول کرده است، گروه وکلای پارسیان با بهرهگیری از بهترین و باتجربهترین وکلای پایه یک دادگستری و مشاورین کاردان و خبره حقوقی در خدمت شماست. ما تحت هر شرایطی با مشاوره حقوقی و کیفری پاسخگوی شما ملت عزیز و شریف کشورمان هستیم و این باعث افتخار ماست.