یکی از رایجترین دعاوی مطرح شده در مراجع قضایی، مربوط به طلاق زوجین میباشد. طلاق یا از طرف مرد است یا به صورت طلاق توافقی و یا از طرف زن میتواند، مطرح شود. حق طلاق مطابق با قوانین کشور ما در واقع با مرد است اما در پارهای از موارد زن نیز میتواند درخواست طلاق کند که البته مراحل سخت و پیچیدهای را نیز در پی دارد. یکی از راههایی که زن به راحتی میتواند، درخواست طلاق کند، داشتن حق طلاق یا اخذ وکالت در طلاق از مرد میباشد. چنانچه زن از سوی شوهرش حق طلاق را اخذ کرده باشد، صدور حکم طلاق برای وی بسیار راحتتر به وقوع میپیوندد. در ادامه با گروه وکلای پارسیان، همراه باشید تا مفصلا در این باره صحبت کنیم.
منظور از حق طلاق چیست؟
همانطور که میدانید، حق طلاق در واقع با مرد میباشد و مرد هر زمان که اراده کند، حتی بدون وجود شرایط یا ضوابط خاصی و بدون رضایت زن با پرداخت حق و حقوق وی مانند؛ مهریه و نفقه و… میتواند، همسر خود را طلاق دهد. اما چنانچه زن بخواهد از شوهرش طلاق بگیرد، این کار به همین راحتیها نبوده و نیاز به ارائه دلایل و مدارک بسیار و اثبات شرایط سختی است. این قضیه سبب نارضایتی بسیاری از زنان جامعه ما شده که وجود حق طلاق تنها برای مرد را نابرابری و تبعیض بزرگی بین زن و مرد دانستهاند. از همین روی قانونگذار راه حلی را جهت برقراری تعادل و برابری بین زن و مرد پیش بینی کرده است و آن هم، امکان اخذ حق طلاق یا وکالت در طلاق برای زن میباشد. بدین ترتیب، زن از جانب شوهرش وکیل میشود که هرگاه بخواهد به دادگاه مراجعه کرده و درخواست طلاق بدهد و در این صورت، دیگر نیازی به ارائه دلایل و مدارک یا اثبات شرایط خاصی نیست.
به عبارتی دیگر میتوان گفت، در صورتی که وکالت برای طلاق به زن داده شود، علاوه بر آنکه مرد حق طلاق خود را دارد، زن نیز این حق را خواهد داشت که به وکالت از شوهرش و حتی بدون رضایت وی، اقدام به درخواست طلاق نماید. گرفتن حق طلاق از طرف مرد، روشهای مختلفی دارد که در ادامه به آن میپردازیم.
روشهای اخذ وکالت در طلاق کدامند؟
با معنا و مفهوم حق طلاق یا وکالت در طلاق آشنا شدیم. حال خوب است بدانید که با چه روشهایی میتوان، حق وکالت در طلاق را از مرد دریافت کرد. اعطای وکالت در طلاق به زن به دو روش امکان پذیر میباشد. یکی از روشهای اعطای وکالت طلاق به زن از طریق درج در شروط ضمن عقد نکاح در عقدنامه یا همان سند ازدواج میباشد. نکته حایز اهمیت در این روش، آن است که مرد حق عزل وکالت زن را ندارد؛ چرا که عقد ازدواج دایم جز قراردادهای لازم میباشد.
یکی دیگر از روشهای اخذ وکالت در طلاق از طریق دفترخانههای اسناد رسمی میباشد. یعنی چنانچه این حق ضمن شروط مندرج در عقدنامه قید نشده باشد، مرد میتواند از طریق دفترخانهها این حق را به همسر خود واگذار نماید. خوب است بدانید، چنانچه اعطای وکالت طلاق از طریق دفترخانهها به زن واگذار شده باشد، مرد حق عزل وکالت زن را خواهد داشت. البته راهی نیز وجود دارد که حق عزل وکالت از سوی مرد ساقط شود؛ آن هم اخذ وکالت در طلاق در ضمن عقد لازمی میباشد یا آنکه در وکالت برای طلاق قید شود که مرد تنها تا مدت مشخصی حق عزل وکالت را خواهد داشت.
آیا عبارت حق طلاق و وکالت در طلاق به یک معناست؟
بله. عبارت حق طلاق را بسیار شنیدهایم. خوب است بدانید که منظور از حق طلاق همان اخذ وکالت در طلاق از طرف مرد میباشد و در واقع این دو عبارت به یک معنا میباشد که در عوام اصطلاح حق طلاق رایجتر میباشد.
آیا اعطای وکالت در طلاق به شخصی غیر از همسر نیز ممکن است؟
بله. شاید عده زیادی تصور کنند ، اعطای وکالت در طلاق فقط به همسر امکان دارد. اما خوب است بدانید، مرد میتواند این حق را به شخص دیگری به جز همسر خویش نیز واگذار نماید.
به طور مثال؛ تصور کنید که مردی در خارج از کشور اقامت دارد. حال چنانچه وی تصمیم به طلاق همسرش بگیرد، میتواند به سفارت یا کنسولگری ایران در همان کشوری که مقیم است، مراجعه کرده و حق طلاق همسرش را به شخص دیگری در ایران واگذار نماید تا وی از جانب او وکیل شده و اقدام به طلاق همسر نماید. این یکی از روش های طلاق غیابی و قوانین آن است.
آیا اعطای حق طلاق به زن به معنای سلب حق طلاق شوهر میباشد؟
خیر. شاید عدهای تصور کنند، چنانچه شوهر به زن وکالت طلاق داده یا اصطلاحا حق طلاق بدهد، یعنی دیگر مرد شخصا نمیتواند، همسر خویش را طلاق دهد و این حق را از خودش سلب کرده است. در صورتیکه چنین نبوده و مرد با اعطای وکالت طلاق به زن، هم خودش و هم همسرش امکان درخواست طلاق به دادگاه را خواهند داشت.
برای انجام مراحل قانونی طلاق با وکالت در طلاق به چه مدارکی نیاز داریم؟
چنانچه زن حق طلاق را از همسر خویش دریافت کرده باشد و بخواهد اقدام به طلاق نماید، نیاز به مدارکی دارد از جمله؛
۱-سند ازدواج یا عقدنامه
۲-کپی مدارک هویتی زوجه (شناسنامه و کارت ملی)
۳-اصل وکالتنامههای محضری طلاق
۴-کپی مدارک هویتی شوهر (در صورت امکان)
سخن آخر…
با توجه به آنچه در پیش رو داشتیم با حق طلاق زن یا وکالت طلاق و روشهای مختلف آن آشنا شدیم. خوب است بدانید، متاسفانه بیشتر وکالت در طلاقهایی که در دفترخانههای اسناد رسمی به وقوع میپیوندد یا از طریق شروط ضمن عقد نکاح اعطا میشود، دارای مشکلات حقوقی بسیاری است که سبب ایجاد بسیاری از اختلافات زن و شوهر در آینده میشود. به همین منظور، توصیه ما به شما آن است که چنانچه قصد اخذ وکالت در طلاق به هر روش ممکن را دارید، حتما با یک وکیل پایه یک دادگستری که در این زمینه دارای تجربه و تخصص کافی است، مشورت نمایید. گروه وکلای پارسیان با سالها تجربه در حوزه انواع پرونده طلاق و دعاوی خانوادگی در خدمت شماست. چنانچه، قصد دارید با بهترین روش و در سریعترین زمان ممکن به نتیجه دلخواه خود برسید مشاوره حقوقی گروه وکلای پارسیان را دنبال کنید.