شاید برای شما هم سوال باشد که هزینه وکیل برای شکایت کیفری چقدر است؟ این سوال یکی از پرتکرار ترین سوالات است. ما در این مقاله تمامی شرایط و هزینه های وکیل کیفری را گفته ایم پس تا آخر این مقاله با ما همراه باشید.
انواع دادگاه کیفری
دادگاه کیفری دادگاهی بوده که صلاحیت رسیدگی به اموری که واجد جنبه کیفری بوده و افراد حسب جرمی که مرتکب شده مستوجب مجازاتی خواهد بود که در قانون مجازات اسلامی بیان شده است. قانون گذار دادگاه های کیفری را در ماده 294 قانون آیین دادرسی کیفری به 5 دادگاه تقسیم کرده است:
- کیفری یک
- کیفری دو
- دادگاه نظامی
- دادگاه انقلاب
- دادگاه اطفال و نوجوانان
به بررسی آن میپردازیم.
جرایمی که رسیدگی آنها در صلاحیت دادگاه کیفری
- جرائمی که مجازات آن قصاص
- جرائم حبس ابد
- جرائم مجازات قطع عضو
- جنایات عمدی مربوط به تمامیت جسمانی
- مجازات های تعزیری درجه یک تا سه
- جرائم سیاسی و مطبوعاتی
دادگاه کیفری یک
دادگاه کیفری یک دادگاهی هست که صلاحیت رسیدگی به جرایم کیفری که معمولا مجازات آن ها سنگین هستند را دارد.
از جمله این جرایم :
- جرایم کیفری که مجازات آن قصاص نفس (اعدام) است.
- جرایم کیفری که مجازات آن حبس ابد
- جرایم کیفری که مجازات آن تعزیری درجه یک تا سه
- جرایم کیفری که مجازات آن قطع عضو است.
- جرایم سیاسی و مطبوعاتی
دادگاه کیفری دو
رسیدگی به جرائمی که در صلاحیت دادگاه کیفری یک ،دادگاه انقلاب، دادگاه اطفال و نوجوانان، دادگاه نظامی نباشد در حیطه صلاحیت دادگاه کیفری دو می باشد
و همچنین دادگاه کیفری دو ، چنانچه به موجب ماده 271 قانون آیین دادرسی کیفری دادگاه کیفری یک و یا دادگاه انقلاب در حوزه قضایی دادسرا مربوطه نبوده و یا در جرائم که در حیطه صلاحیت دادگاه اطفال و نوجوانان بوده در صورت عدم تشکیل دادگاه اطفال و نوجوانان ،جز جرائم مشمول ماده 315 قانون آیین دادرسی کیفری که باید حتما رسیدگی مربوط به آن در دادگاه کیفری یک ویژه رسیدگی به جرائم نوجوانان به عمل آید رسیدگی به سایر این جرائم در دادگاه کیفری دو انجام گرفته و این دادگاه صالح به رسیدگی خواهد بود.
دادگاه نظامی
دادگاه نظامی به دو دادگاه تقسیم میشود.
دادگاه نظامی یک
جرائم مشمول رسیدگی در دادگاه نظامی همان جرائمی بوده که رسیدگی آنها در دادگاه کیفری یک است و آن را مورد بررسی قرار دادیم و تنها تفاوت آن با دادگاه کیفری یک آن است که این دادگاه راجع به رسیدگی به جرائم نظامیانی بوده که مرتکب جرم شده اند
دادگاه نظامی دوم
صلاحیت رسیدگی به جرائم نظامیانی را خواهد داشت که مرتکب جرمی شده اند که رسیدگی به آن در صلاحیت دادگاه کیفری دو بوده است.
دادگاه انقلاب
- جرائم علیه امنیت داخلی و خارجی، محاربه و افساد فی الارض، اقدام مسلحانه
- جرائم توهین به مقام بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران و مقام رهبری
- تمامی جرائم مربوط به مواد مخدر
و سایر مواردی که به موجب قوانین خاص در صلاحیت دادگاه انقلاب بوده است.
دادگاه اطفال و نوجوانان
در دادگاه ویژه اطفال و نوجوان اگر طفلی در سن 17 سال و نیم جرمی را انجام داده باشد و پس به اتهام این طفل در دادگاه اطفال رسیدگی نمیشود و سن او بالاتر از 17 ( مثلا 18 سال و نیم ) شود، پرونده وی در صلاحیت دادگاه کیفری 1 و انقلاب و … است. این دادگاه ها باید طبق مواردی که در دادگاه اطفال آمده به جرم وی رسیدگی کنند، ولی اگر رسیدگی به جرم اطفال زیر 18 سال در دادگاه اطفال شروع شد و سن وی بالا رفت به دلیل اینکه رسیدگی به جرم وی شروع شده پرونده وی همچنان در دادگاه اطفال رسیدگی میشود.